Сдружение Обединени земеделски производители продължават с ефективни стачни действия до удоволетворяване

...
Сдружение Обединени земеделски производители продължават с ефективни стачни действия до удоволетворяване
Коментари Харесай

Сдружение Обединени земеделски производители продължават с ефективни стачни действия

Сдружение  " Обединени аграрни производители " не престават с ефикасни протестни дейности до удоволетворяване на настояванията ни от Министерството на земеделието и храните написани в нашата декларация, предава " Фокус ".

От Сдружение с нестопанска цел " Обединени аграрни производители " излязоха с декларация. Публикуваме я без редакторска интервенция:

Сдружение " Обединени аграрни производители " е независимо обединяване на фермери от всички браншове на селското стопанство в България. Нашата съществена цел е да отстояваме ползите на над 1 000 аграрни производители в областите Перник, Кюстендил, Пловдив, Благоевград, Разград, София област и още доста други, които макар административните и социално-икономически компликации не престават да създават храна и да заплащат налози в нашата страна.

За страдание в последните няколко години осъществяването на земеделска активност става все по-трудно и тежко. Липсата на съответна национална политика в бранша, войната в Украйна, въвеждането на непостижими условия за екологосъобразно земеделско произвеждане, което не кореспондира с действителните индустриални техники дават спомагателен подтик в посока сриване на българското земеделско произвеждане.

Въпреки нееднократните претенции от наша страна за провеждането на разговор с управлението на Министерство на земеделието и храните, Министерство на финансите и всички останали виновни институции подобен не последва.

Сдружение " Обединени аграрни производители " не може да продължи да толерира подобен метод от страна на ръководещите бранш " Земеделие " и в тази връзка афишира ефикасни безсрочни протестни дейности в горепосочените области, които ще стартират на 06 февруари 2024 година

Протестните дейности ще продължат до момента в който властта на удовлетвори следните наши претенции:

1.     Подготовка от страна на Министерство на земеделието и храните и внасянето в Народно заседание посредством Министерски съвет на Закон за изменение и допълнение на Закона за подкрепяне на земеделските производители, с който да бъде изменена ал.4 на член 54 по този начин, че да дава опция за " Активен аграрни производител " да се смятат и аграрни производители, които са основали своето стопанство в годината на заявяване.

2.     Поемане на писмен ангажимент от страна на Министерство на земеделието и храните за периода на използване на Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони 2023-2027 година, дотациите изплащани на площ/глава животно да бъдат превеждани по сметките на земеделските производители в период до 1 март на годината последваща годината на заявяване.

3.     Промяна на ДЗЕС 6 за унищожаване на условията за обработка на терените с надолнище над 10% в планинските и полупланински региони.

4.     Промяна в законодателството за отпадане от 01 март 2024 година на налога върху земеделските дотациите и за юридически лица, по този начин както те отпаднаха за физическите лица.

5.     Преразглеждане на всички проблематични заявки вследствие на осъществените за година на заявяване 2023  проверки от системата за мониторигнг и надзор.

6.     Промяна в Наредба 12 от 23 август 2023 година за изискванията и реда за приложимост на артикули за растителна отбрана за унищожаване на лабораторните разбори, които безусловно голословно водят до ненужни финансови задължения за земеделските производители.

7.     Подготовка от страна на Министерство на земеделието и храните и внасянето в Народно заседание посредством Министерски съвет на Закон за изменение и допълнение на Закона за собствеността и използването на земеделските земи за унищожаване на опцията при подготовка на доброволните съглашения част от ползвателите голословно да откажат тяхното сключване.

8.     Промяна в Наредба 5 от 03 февруари 2016 година за периодическите инспекции на оборудването за използване на артикули за растителна отбрана за обезпечаване от страна на Министерство на земеделието и храните на опция инспекциите на земеделската техника да се прави един път в годината в общинските служби земеделие, а освен в двата центъра в гр. Пловдив и гр. Русе.

9.     Подготовка от страна на Министерство на земеделието и храните и внасянето в Народно заседание посредством Министерски съвет на Закон за изменение и допълнение на Закон за подкрепяне на земеделските производители и по-специално на параграф 33 от Преходните  и заключителните разпореждания към закона, като се даде опция на претендентите и бенефициентите да могат да подадат до Държавен фонд " Земеделие " заявление за подкрепяне по интервенциите по член 52, алинея 1, т. 1 и без засвидетелствуване с дипломиран електронен автограф за акции 2025 и 2026.

10.  Извършване на смяна в Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони 2023-2027 година за смяна на ставките и бюджета за подкрепяне на земеделието в планинските и полупланинските региони.

11.  Разработване на принадлежности за ръководство на риска за компенсиране на земеделските производители при вреди, породени от естествени бедствия и пазарни разтърсвания.

В допълнение към тези наши претенции Сдружение " Обединени аграрни производители " поддържа всички рационални претенции и на всички останали браншови организации. В тази връзка призоваваме към обединяване на бранш земеделие по метода, по който това стана по време на митингите септември 2023 година

Сдружение " Обединени аграрни производители " остава разполагаем при вероятно предпочитание от страна на Министерство на земеделието за среща и разискване на нашите претенции.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР